Cyclingul intre mit si realitate (MYTH-BUSTER)

În calitate de instructor Indoor Cycling, nu de puține ori am fost abordat de către participanții la clase cu întrebarea: “dacă fac mult Cycling, mi se va dezvolta mult musculatura coapselor? Totuși nu vreau să fac coapse mari!”. Discutând cu persoane „addicted” de mișcare, dar pe care nu le-am văzut niciodată să participe la o clasă de Indoor Cycling, am aflat că există același motiv și temere. Iată că prin acest articol aduc puțină liniște pentru ambele categorii de clienți care au introdus mișcarea în rutina lor de zi cu zi.

Încep prin a reaminti că activitatea de Indoor Cycling este una de tip cardio. Principalul mușchi pe care urmărim să-l antrenăm, este mușchiul striat al inimii. În timpul antrenamentului de Cycling se urmăresc anumite zone de intensitate în care din punct de vedere fiziologic se petrec fenomene diverse, cu beneficii diferite: metabolizarea grăsimilor, a carbohidraților în sistem aerob și/sau anaerob, se apelează la rezervele de Creatin fosfat. De asemenea, în funcție de profilul de antrenament se cultivă și dezvoltă anumite calități (abilități) native ale corpului dintre care: anduranța sau rezistența la efort (de a susține din punct de vedere muscular și cardio-respirator diferite intensități pentru un timp îndelungat), forța musculară și viteza. Arderile calorice sunt datorate în mare parte grupelor musculare mari implicate în procesul de pedalare, aici amintim musculatura coapselor, a gambelor și musculatura fesierilor. Pentru stabilizarea corpului în diferitele tehnici de pedalare, contribuie activarea într-un procent variat și al altor grupe musculare cum ar fi: musculatura Zonei Core care include musculatura abdominală, cea a umerilor și brațelor.

Cyclingul, prin ritmul susținut de pedalare, rezistențele utilizate pe biciclete prin adăugare sau scoatere, prin profilul de antrenament practicat și tehnicile de pedalat, contribuie considerabil la îmbunătățirea calităților enumerate anterior. Pedalând, obținem o inimă mult mai puternică, mai sănătoasă, care să funcționeze în parametri optimi, prevenind apariția precoce a diferitelor patologii cardiologice specifice și nespecifice (asociate), dar și de reabilitare în cadrul unor programe medicale speciale. Prin cycling se obține tonifierea și definirea musculaturii, dar și modificări ale compoziției corpului – în special prin reducerea considerabilă a masei adipoase. Scăderea procentului de grăsime din corp duce în mod evident la creșterea procentului musculaturii. Atenție, a nu se înțelege în mod expres creșterea cantitativă, ci procentuală în raport cu masa adipoasă. În portofoliul diferitelor concepte de Indoor Cycling există și profile de antrenament care duc la dezvoltarea forței care în mod automat contribuie la dezvoltarea vizibilă a masei musculare, însă nu exagerate.

Conform principiilor care stau la baza antrenamentelor fitness de Body Building, pentru dezvoltarea în volum a masei musculare se lucrează prin serii specifice de exerciții izolate sau complexe cu creșteri progresive ale greutății de lucru (overloading). Odată cu creșterea greutății de lucru, se reduc și numărul repetărilor. Momentele de intensitate mare din antrenament, anaerobe – folosind rezervele de Creatin fosfat (CP), sunt urmate de momente scurte de pauză inactivă în care sursa energetică se reface.

Un rol important în dezvoltarea masei musculare (volumizare), îl are modul de antrenament susținut de o alimentație/nutriție specifică, hiperproteică în combinație cu carbohidrați, dar și alți componenți, hormonali sau non-hormonali, cu rol în stimularea creșterii musculare (hipertofiei musculare).

Hipertrofia musculară pentru practicanții de Indoor Cycling se poate obține doar dacă aceasta este target-ul/scopul urmărit și conform unui plan de antrenament, plus o nutriție adecvată. În cadrul programului sunt vizate antrenamente de tip specific – de Cycling (profile de Strength, Hill, Intensive Interval etc., conform denumirilor adoptate de diferitele concepte de Indoor Cycling), completate de cele nespecifice, desfășurate în sălile de fitness, pe aparate sau la liber, cu greutăți mari și foarte mari, după conceptele specifice de Body Building.

Hai la Cycling și pedalează fără grija creșterii exagerate a musculaturii coapselor…..decât dacă într-adevăr asta îți dorești, și doar consultându-te cu un instructor Indoor Cycling autorizat pentru a urma un plan de antrenament și alimentație dedicat acestui scop!

About the author : Daniel Bucur-Grosu

Leave A Comment